KAKO ODABRATI PRAVOG INSTRUKTORA?

taekwondo_dangunZa učinkovito učenje i savladavanje borilačke vještine Hapkidoa zahtijeva se mnogo, mnogo godina studija, prakse i predanosti. Jedna od najvažnijih odluka novog učenika u borilčakim vještinama javlja se na samom početku, a to  je odabir kvalitetnog instruktora.

Čovjek koji se smatra osnivačem moderog Hapkidoa, Yong Sul Choi, naučio sve tehnike vještine samo nekolicinu njegovih učenika prije svoje smrti 1986. godine. Međutim, u zapadnom svijetu danas se čini da mnogi ljudi tvrde da su “Majstori” u Hapkidou. U posljednjih nekoliko godina, čini se, pojavilo se više borilačkih škola u kojima se tvrdi da uče Hapkido kao dio nekog drugog stila. Čini se da mnogi „nevini i dobronamjerni instruktori“ oglašavaju sebe kao “Majstora” Hapkidoa ali u stvarnosti oni su u zabludi jer imaju samo ograničeno znanje o ovoj složenoj borilačkoj umjetnosti.

Pa kako pronaći pravog instruktora ili učitelja? Kako neupućena javnost može odrediti kvalifikacije potencijalnog instruktora?

Tehnike Hapkidoa doslovno se broje u desecima tisuća, a većina crnih pojaseva, koji su dostigli zvanje 1. ili 2. Dan vjerojatno u svom znanju raspolažu sa stotinu ili dvije stotine koje su naučili. Tako možemo vidjeti da je instruktor u drugoj borilačkoj vještini, koji je naučio nekoliko tehnika Hapkidoa te nadopunio svoje znanje samoobrane, ne ispunjava uvjete za titulu majstora Hapkidoa. Unutar Europske Hapkido unije i Korejske Hapkido Federacije, naslov majstora se izdaje samo kada je vježbač dostiže rang 6. Dan. To zahtijeva minimalno 15 godina redovite obuke i podučavanja.

Nemojte se prevariti kada vidite fotografije instruktora snimljene s PRAVIM visokim rangom majstora Hapkidoa.

Često puta pravi majstori  imaju fotografije s desecima Korejskih majstora i slično tome te  imaju fotografije snimljene sa tisućama studenata. Nekoliko fotografija ne ispunjavaju uvjete instruktora da bi bio Majstor. Certifikati instruktora moraju biti potpisani i ovjereni od strane priznatog Predsjednika organizacije. Ako certifikat ili diploma ne dolaze iz međunarodno priznate organizacije morate pitati: “Zašto?”. Također postoji nekoliko škola čiji su instruktori su možda prvi ili drugi Dan stupanj crnog pojasa i oni provode ispite za crni pojas, za svoje učenike. To se jednostavno ne događa u KHF i EHU, jer instruktori moraju biti barem šesti Dan majstorskog stupnja ili iznad da bi provodili ispite za crni pojas. Uzmite si vremena za odabrati instruktora i postavljati pitanja.

Ako je instruktor spreman i sa zadovoljstvom odgovarai na sve Vaše upite i spreman je pokazati svoje kvalifikacije, velike su šanse da je on originalni istruktor.