TKO JE BIO DAN-GUN?

dan-gun-taekwondoKako smo i obećali da ćemo jedan objaviti Legendu o Dan-Gunu, pa evo je :):
Legenda govori da je Hwan-ung, sin Hwan-ina (Boga svih vladara neba), žudio živjeti među dolinama i planinama na zemlji. Njegov otac je poslao njega i 3000 pomoćnika da pruže ljudima veliku sreću. Hwan-ung se smjestio na vrh planine T’aebaek san, na granici između Manchurije i današnje Sjeverne Koreje. Mjesto je nazvao, Shin Si, Božji grad. Zajedno sa svojim ministrima kiše, oblaka i vjetra ustanovio je zakone i pravila ponašanja te podučio ljude različitim umjetnostima, zemljoradnji i medicini.
Kada su to vidjeli, tigar i medvjedica koji su živjeli zajedno u jednoj špilji na planini T’aebaek san, silno su željeli postati ljudi. Kako je čuo njihove želje Hwan-ung ih je pozvao k sebi i dao im je 20 glavica češnjaka i hrpu pelina. Rekao im je da jedu samo tu svetu hranu i da se klone sunca na 100 dana. Tigar je ubrzo odustao i izašao iz špilje. Međutim medvjedica je ostala i nakon 21-og dana se pretvorila u prelijepu djevojku. Djevojka je bila vrlo zahvalna te je zahvalila Hwang-ungu, no ubrzo je, u toj svojoj ljepoti, postala usamljena. Kako nije mogla naći muža zbog svoje natprirodne ljepote, molila se ispod sandalovog drva da ju Bog podari s djetetom. Te njezine molitve čuo je Hwan-ung te ju uzeo za ženu i mu je ona rodi sina, dječaćića Dan-Guna.
Dan-Gun je odrastao u mudrog i moćnog vođu ljudi na korejskom poluotoku te je 2300 pr.Kr. na području današnjeg P’yongyanga i osnovao Choson kraljevstvo. Napokon, kada je bio star 1908 godina, vratio se u T’aebaek san gdje je postao Planinski bog.