HAPKIDO

hapkido cro 1Hapkido ( Hangul : 합 기도 ) je dinamična moderna korejska borilačka vještina i sport. Hapkido je sveobuhvatan i učinkovit oblik samoobrane i aktivni borilački sport. Kombinira tehnike padova, poluga i bacanja te udaraca i blokova uz obuku korištenja i obrane od uobičajenih tradicionalnih ali i priručnih oružja (nož, mač, nunčaku, palica, štap, uže – pojas, koplje, itd).

Hapkido napadačevu energiju preusmjereva i iskorištava protiv njega. Zbog svoje višestrane prirode, Hapkido je jedinstveni obrambeni sustav različit od bilo koje druge borilačke vještine.

Hapkido se često smatra mješovitom borilačkom vještinom zbog svoje sveobuhvatne tehnike. Međutim, za razliku od većine hapkido cro 2ostalih mješovitih borilačkih vještina, Hapkido je ozbiljna borilačka vještina s povješću, koja je isključivo usmjerena na praktičnu samoobranu.

Hapkido se bazira na kružnim pokretima, ravnoteži i preusmjeravanju snage u svrhu stjecanja kontrole nad protivnikom. Kretnje su prirodne, bazirane na prirodnm zakonima fizike i biomehanike. Kretnje su tekuće poput rijeke, a razorne poput vala.

Hapkido tehnike izražavaju odnos Yina i Yanga, mekog i tvrdog, ravnog i zaobljenog. “Yin” su meke, kružne kretnje, dok su “Yang” tvrde, ravne kretnje. Kružne kretnje primjenjuju se u padovima, polugama, bhapkido cro 3acanjima, čišćenjima; a pravocrtne kod tehnika blokada i udaraca

Hapkido u direktnom prijevodu s korejskog jezika znaći “vještina usklađene snage”. Hapkido je put fizičke i mentalne koordinacije. Vrlo su bitne i vježbe disanja i meditacije. Usklađenjem svih elemenata kroz sustavno treniranje hapkido učenik u mogućnosti je maksimalno iskoristiti svoju unutarnju energiju (Ki).

Dječji program hapkidoa – Mali zmaj

Ima za cilj povećati kod djece osjećaj odgovornosti. Sustavnim treniranjem djeca, prema posebno osmišljenom programu odobrenom od Agencije za obrazovanje Ministarstva obrazovanja, stjeću više samopouzdanja, fokus i samodisciplinu , a ujedno uče i praktičnu samoobranu kojom se može spriječiti podložnost vršnjačkom nasilju. Obrazovanje je važno na više razina i dječji program je izvrsna nadopuna djetetovom formalnom obrazovanju.

  • jačati samopoštovanje
  • kroz aktvnosti kanalizirati energiju i agresivnost
  • praktična vještina samozaštite

Hapkido teenage program – Hapkido Kid

Osmišljen i razvijen za učenike 7. i 8. razreda te srednjoškolce, Hapkido Kid program je odskočna daska za pozitivan rast i razvoj mladih ljudi. Usmjeren je načelima fokusa, socijalne interakcije i suradnje te istovremeno pomaže pri stjecanju fizičkih vještina poput koordinacije, ravnoteže i snage.

Hapkido za odrasle – Senior program

Program je os11048739_842418799170242_3923652451826084775_nmišljen kako bi naučili učinkovitu vještinu samoobrane, a uz poboljšanje zdravlja, izdržljivosti i koordinacije. Uče se razne tehnike, kao što su udarci rukama, udarci nogama, padovi, samoobrambeni potezi, preusmjeravanje energije udarca i tehnike bacanja. Osim toga uči se pravilno disanje i meditativne tehnike kojima je cilj poboljšanje mentalnog zdravlja i oslobađanje od stresa.

  • a) raznovrsna i sveobuhvatna borilačka vještina
  • b) vježbe su odličan način da se ostane u formi
  • c) samoobrana